Pages

29 April 2010

Hati yang memberi maknaMakna
Minggu lepas, saya berkunjung ke Klana Resort, Seremban. Haaa..mahu tahu untuk apa?
Berkursus atau dalam Bahasa Omputih adalah Team Building; Jabatan Kewangan, Bank Negara Malaysia. Memang seronok. Berbaloi-baloi kepenatannya. Seperti biasa, konsep kerjasama, Integriti, Komunikasi, dan segala emak nenek mengenai pekerjaan
disentuh oleh konsultan.

Makanan, menarik. Memang menarik. Bilik tidur berhawa dingin. Bilik air, boleh berenang. Kawasan damai dan nyaman dengan pokok-pokok menghijau yang amat memberi makna sekali. Saya suka dengan pokok-pokok yang melatari di sini.

Selama 3 hari, 2 malam. Tidur ditemani dengan Normaliza. Dia sedang berbadan dua. Jantina apa di dalam perutnya, saya tidak tahu pula.
Ada juga bertanya. Katanya "Masih belum nampak. Lelaki agaknya"

Tetapi saya banyak berbual-bual santai bersamanya. Juga saya bercerita berkisar mengenai kesedihan hati kerana sehingga kini, masih belum lagi dikurniakan teman di dalam rahim. Kerja tuhan, dan saya seakan sedar. Ada hikmah di sebalik setiap kejadian. Sedih. Memang terasa sedih sekali. Lumrah bagi setiap manusia. Apabila belum berkahwin, soalan pertama akan ditanya adalah

"Bila mahu kahwin?"

Apabila sudah berkahwin.

" Ha....sudah ada isi tidak? Bila lagi?"

Apabila sudah ada anak satu.

"Ha...bila mahu tambah?"

Itu lumrah manusia. Tetapi saya cukup terasa. Malahan, memberi jiwa yang lara. Apabila, rakan-rakan berjumpa mahupun berym sahaja. Belum apa-apa, belum berym dengan panjang lebar sudah bertanya, ha...dah ada isi tidak? Oh Tuhan, saat itu, tahukah isi hati ini? Tahukah betapa pilunya hati ini?

Tafakur.

Saya tidak tahu, berapa banyak air mata yang sudah menemani. Lantaran, saya menguatkan semangat juga. Ya, kerana saya memerlukan sokongan suami yang sekarang baharu sahaja berpindah di sisi dan berkerja di Shah Alam. Ya, kerja tuhan. Akhirnya Tuhan mendengar doa untuk suami berada di sisi. Sedikit sebanyak hati saya menjadi sejuk dengan sikapnya. Rajin membantu saya. Malahan, mengemas dapur. Juga menyidai pakaian yang sudah dibasuh.

Katanya lagi."Kita kena ingat. Dahulu, emak dan ayah jaga kita, sekarang, kita pula kena jaga diri masing-masing. Kita berdua. Abang jaga sayang. Kerja-kerja di rumah, kita kena buat berdua" ucapnya buat saya tersenyum. Kemudian melihat dapur yang sudah disusun rapi. Dekorasi yang sederhana sebelum suami membeli almari untuk memasak.
"Abang guna kotak-kotak ini dahulu, untuk tinggikan dapur. Nanti, kita beli almari. Barang-barang sebelah peti sejuk, akan kita masukkan nanti"

Saya senyum yang memberi makna.

Terfikir.
Kerana perkahwinan itu adalah perkongsian hati dan jiwa. Perkahwinan itu bukan nafsu semata-mata. Tetapi perkongsian segalanya. Hatta sehingga kini, banyak yang saya belajar mengenai kelemahan diri juga kekuatan diri. Kita akan saling bergantungan bersama apabila berkahwin.

Terima kasih Tuhan kerana memberi rasa dan nikmat perkahwinan. Ia baharu empat bulan. Sesungguhnya, Allah akan memberi rasa dan cabaran untuk mengemudi bahtera rumahtangga dengan berpaksi kepada Tuhan Yang Esa. Saya sedar, semakin hari, Allah mematangkan diri dalam membuat keputusan. Doa saya untuk suami ; Kerja baharu yang akan memberi jiwa dan rezeki yang baik-baik kepada keluarga. InsyaAllah.

3 ulasan:

 1. Syahdu dan berkesan ayat-ayat terakhir Mardihah.Semoga terus berbahagia. Harapnya, hati kita akan memberi makna kepada yang Esa dan insan tersayang..

  BalasPadam
 2. ummunawal5/5/10 17:16

  Luahan yg cukup terkesan buat diri ini...setiap manusia pasti akan diuji...Syukur suami dihah telah berada di sisi...dulu kita serupa...tp akak tak kan terus mengalah...akak akan terus mencari jalan n peluang untuk berada di sisi suami...suami begitu kepingin utk berada bersama isteri dan anak-anak...insyaAllah pasti akan ada sinar nanti dan pasti ada rezeki buat kalian berdua juga...

  BalasPadam
 3. Salam Brother One, terima kasih sudi membaca di laman sederhana ini.

  Ummunawal, lama tidak berjumpa kan?terima kasih untuk doa. begitu juga dengan akak. bila lagi mahu duduk berdua? he he he

  BalasPadam