Pages

07 Jun 2010

Menanti Kelahiran Yang KeDUA!

Saya memberi keyakinan kepada diri. Agar bersikap sabar untuk menanti kelahiran manuskrip kedua. InsyaAllah, menurut editor, manuskrip saya jadual penerbitannya adalah pada bulan September. Atau lebih kurang dilahirkan lewat untuk Bulan Oktober, kerana saya memahami kemungkinan kelewatan untuk cetakan: beratur di kilang, pruf oleh editor dan banyak lagi kemungkinan. Lebih kurang. Saya mengagak. Semoga dipermudahkan dan menjadi yang baik-baik sahaja.

Manuskrip kedua. Pada saya banyak lagi salah dan kesilapan saya. Namun saya akui, penerimaan editor memberikan suntikan kepada saya untuk memanjangkan manuskrip ketiga. Manuskrip ketiga adalah sambungan manuskrip kedua yang saya kembangkan plotnya dengan baik. Teguran editor kerana plot saya tidak dikembangkan dan beberapa kesalahan elipsi(tidak salah saya, kesilapan adalah selepas petikan suara terlalu banyak tanda titik yang tidak saya perasan langsung!) hahahahaha. Kasihan saya pada editor. Maafkan saya kerana kesilapan itu. Saya cuba perbaiki pada manuskrip akan datang.

Semoga kebaikan watak Nur Aisya di dalamnya, seorang wanita cekal dan tekal menghadapi cabaran dunia ternakan ikan air tawar memberi impak kepada khalayak yang membacanya. Saya merasakan kali ini, manuskrip ketiga saya tulis dengan sepenuh jiwa. Seolah-olah saya berada dan berdiri bersama setiap watak. Pada saya menulis itu perlu dengan hati dan jangan memaksa untuk menulis jika ilham itu tiada.

Kisah tawakal, menyemai cinta kepada ternakan dan cinta kepada tanah terbiar yang diusahakan, memberikan saya keyakinan untuk meneruskan penulisan dan menyambung kisahnya yang tergantung untuk manuskrip ketiga. Saya mahu memurnikan kelompok pengusaha yang giat dengan usaha sendiri. Bahkan bagi saya, menternak ikan air tawar, berusaha membuka pasaran ternakan dan usaha mereka ini, tidak boleh
dianggap kecil. Usaha murni ini saya angkat di dalam novel selaras dengan cita-cita seorang insan kecil. Semoga ia ada kebaikan untuk semua. InsyaAllah.

Saya juga mempunyai imaginasi tinggi. Saya mahu terbang dengan pepatung seolah saya sedang mengembara. InsyaAllah, dalam masa sedikit lagi, manuskrip kisah khayalan ini akan saya siapkan. Saya mengambil ilham dari cita-cita saya yang ingin membuka cafe buku sendiri. Kisah fantasi ini amat menarik sehingga pembaca mungkin akan menanti sambungannya. (berangan sahaja, saya!) Tetapi sebagai penulis, saya wajib
mempunyai angan-angan sendiri.

Mengambil masa juga kerana dalam tempoh yang sama saya sedang berkejar menyiapkan sambungan kedua Nur Aisya( Tajuknya belum diputuskan lagi) juga novel fantasi ini. Saya juga sedang menimbang-nimbang untuk menghantar manuskrip fantasi ini. Kepada siapa? Tunggu dan lihat sahaja.

Saya juga memutuskan beberapa lagi manuskrip yang semakin berlegar dalam fikiran saya. Bagai dicas-cas selalu dan sentiasa saya catat jika ilham itu mendatangi. Berbual dengan rakan lama yang belajar sebagai seorang guru juga memberi ilham lagi kepada saya. Kisahnya rahsia dan ianya akan saya adaptasi. InsyaAllah. Adakala apabila ternampak sahaja objek, sekelip mata ia boleh sahaja dijadikan kisah menarik. Asalkan berjaya dikembangkan plot dan jalan kisah cerita yang menarik. Saya mahu lari dari kisah dan bumbu-bumbu cinta dalam novel.

Kerana khalayak adakala bosan dengan remeh temeh cinta ini. Meski ia cinta islami. Setuju atau tidak, ia adalah dari pemikiran seseorang penulis itu sendiri. Mungkin kali ini, saya mahu keluar dari kepompong menulis kisah-kisah cinta islami. Kewajaran untuk mengangkat nilai manusia, bahkan novel tauhid, isu palestin, isu moral dan ummah boleh saya ketengahkan. Ya, saya mencari-cari bahan lagi untuk setiap manuskrip. Bahkan, saya percaya, kesemua plot sedang ditunggu mungkin mengambil masa bertahun-tahun untuk disiapkan. Kerja tuhan bukan? InsyaAllah.

Doakan saya berjaya dalam lapangan dan cita-cita ini. Pastinya, kesabaran saya adalah di tingkat paling tinggi sekali. Tajuk yang sesuai juga sebenarnya memberikan reaksi berbeza untuk sambungan Nur Aisya. Minggu ini minggu menyiapkan sambungan 'Nur Aisya'. Saya sendiri tidak sabar bermain dengan plot dan menceritakan kisah ini.

Semoga ada jalan. Peluang dan rezeki untuk saya dan keluarga. Menulis itu cita-cita.

4 ulasan:

 1. semuga berjaya melahirkan nya.. dan menjadi rebutan hehe

  BalasPadam
 2. Tanpa Nama30/6/10 11:23

  gud luck kak...semoga menjadi penulis berjaya...=)

  BalasPadam
 3. salam zino, semoga menjadi rebutan! InsyaAllah.

  Haris Hauzah, tajuknya RAHSIA.

  anonymous..terima kasih..:)

  BalasPadam