Pages

31 Mac 2011

Ikan Siakap Kukus Chenta

Jam 5.30 petang, saya bergegas mahu pulang ke rumah. Tak mahu berlama-lama di pejabat. Mari kita semua menyahut slogan ini, ‘Work Life Balance’! Usahlah kerja lewat-lewat malam atau balik ketika suami sedang tidur atau anak-anak makin lama tak kenal emaknya. Naya! Bibik itu juga nanti menjadi pengarang jantung anak-anak. Jangan-jangan wei!


Bagi seorang isteri semestinya kepala ligat berfikir, menu apakah untuk malam ini? Bukan isteri mithali jawabnya jika hari-hari makan kedai! *ini hanya pendapat Mardihah sahaja ya! Miss Orange dengan lancarnya dipandu secara sopan di jalan raya. Apa lagi, saya akhirnya terbayang ikan kerapu dikukus dengan kukus yang emak hadiahkan bakal menjadi santapan kami malam ini. Ditaburi sayur-sayuran dan ternampak wap-wap bersama bau yang melazatkan. Wah! Lazatnya…

Memandangkan encik abang tak berapa sihat gara-gara baru turun dari tempat yang sejuk. Asma dan sakit dada menyerang, maka saya putuskan memasak yang berkhasiat untuknya dan perut saya sekali! Wajib-wajib!Bahan-bahan yang dibeli ialah : Ikan siakap, (punyalah ada tanda nama besar di Pasaraya Pak Aji, Bandar Tun Razak) iyalah, sebab saya sebenarnya mahu membeli ikan kerapu. Alih-alih terbeli ikan siakap. Ahh, bedal sahajalah! Sedikit halia, lobak, anak jagung (entah apa nama sebenarnya, lupa!), daun sup, limau sambal 6 biji. Kalau dah namanya perempuan, maka tak lari dari terbeli barang dapur yang bukan di dalam senarai. Papadom yang encik abang suka makan dan susu pekat untuk membuat teh tarik juga saya sambar!

Okey, selepas solat maghrib, maka proses memasak pun bermula. Ikan basuh bersih-bersih ya. Basuh dengan asam limau 2 biji dan asam jawa. Nanti berbau! Masak jadi tak sedap. Kawan-kawan jangan main masak sahaja ya! Kawab-kawan, pastikan pengukus sudah diletakkan di atas dapur ya! Tutup dan pastikan mendidih sebelum mengukus ikan.

Ini bahan-bahan mudahnya:

Bahan A : 4 biji cili padi, sedikit halia, bawang putih dan bawang merah. Lobak merah, anak jagung dan daun sup. (dihiris)

Bahan B: Halia, bawang putih dan bawang merah. (dimesin)


Hiris bahan A.


Masukkan bahan B ke dalam acuan kukus bersama ikan siakap. Ratakan bahan B tadi dengan ikan. Tabur sedikit garam dan serbuk perasa jika mahu. Sedikit air dimasukkan untuk mendapatkan kuah.


Langkah seterusnya, masukkan kesemua bahan C. Taburkan di atas ikan.


Kukuskan ikan. Perah asam limau dan ikan dikukus sehingga masak.


Sedia untuk dihidang dan mari kita makan! Yummy!


Boleh sahaja kawan-kawan menambah sayur-sayuran dan serbuk perasa yang lain jika mahu.


*Tapi resipi ikan kali ini, rasanya memang umph! Mengancam dengan rasa halianya, rasa pedas-pedas dan bawang putih yang cukup sejat bersama ikan. Ianya juga cukup berkhasiat dengan sayuran yang disatukan ke atasnya. Bagi yang sedang berdiet, memang bagus menikmati ikan kukus sebegini. *sila buat intonasi suara seperti rancangan Jalan-jalan Cari Makan.


Ikan dah masak, habis sudah kami makan dan chef Mardihah mahu mengundurkan diri. Ingat pesanan ini, memasaklah untuk orang yang tersayang! Yeay!

1 ulasan: