Pages

06 Mei 2013

Mr Tan 5

Rindu. Menulis. Jom. Sesi gempak siri Mr Tan akan disambung. Sila Layan. Turunkan komen. Heh. Terima kasih untuk semua yang menunggu. Sayang semua 14 juta.




“Nad…dapat ikan berapa ekor?” Nazim sengih jahat.

Abang Nazim ni memang nak kena cepuk. Nad hayunkan kaki naik tangga. Jeling Nazim yang mengekek-ngekek ketawa. Nazrul si abang sulung kerut-kerutkan dahi sebab tak faham apa-apa. “Eh, ni apesal macam ada perang aje aku tengok ni? Kenapa aku tak tahu?” Nazrul pandang Nazim adik kembarnya.  Macam nak telan.

“Cuba nak kenenkan dia dengan Mr Tan Jie Kang kat Nad tu. Manalah tahu dia berkenan ke.” Nazim buat muka tak bersalah.

“Tan Jie Kang? Wei wei…” Nazrul sengih sambil rapatkan tubuh ke sofa. Bola mata berpusing-pusing sebab mahu ambil tahu. “Tan Jie Kang mana pulak ni?”

Nad berhentikan langkah. Kepala pusing sikit sambil pandang kedua-dua orang abangnya. Mama sengih-sengih. Mata pandang televisyen walau telinga pasang cerita terbaru Nazim. “Tolonglah. Boleh tak jangan spekulasi. Dia kawan babalah. Kontraktor renovate rumah kita nanti. Tak pasal-pasal terbabit pergi memancing dengan dia sebab abang Nazim tu. Sesuka hati menipu dan buat perancangan nak kenakan Nad. Eeee…” Nad terus panjat tangga. “Bencilah!” Nad protes sudah.

Baldi sebelah pintu utama berkocak-kocak. Ikan yang berjaya dipancing masih segar mendengar perbualan mereka. Nad dah letakkan baldi elok-elok di situ. Nazim dan Nazrul bangkit dari sofa. Terus berdiri sebelah baldi kecil milik Nad. Nad si kaki pancing memang tidak pernah mengecewakan. Nad mesti akan berjaya mendapatkan ikan. Hatta ketika hujan lebat pun.

“Mama!” Nazim melambai-lambai. “Sinilah lekas.” Dia panggil mamanya.

Roziana lekas-lekas menyertai pakatan si anak-anak. Berjalan ke arah baldi hasil pancingan Nad dan Encik Tak Bernamanya itu. Jemari berlabuh lekas ke bahu anak-anak kesayangan. “Nazim memang suka cari pasal dengan Nad kan? Ni kalau baba tahu projek mengenenkan Nad dengan si Mr Tan tu..habislah kita.”
“Rilekslah mama. Ni planning secara tak sengaja pun. Ala, keluar memancing aje pun. Ni..” Nazim tunjuk hasil tangkapan Nad yang sedang nyawa-nyawa ikan. “Dua ekor tu ma.”

Nazrul menambah perisa, “Seekor jantan…seekor betina. Kira lengkaplah tu. Ha ha.”

“Amboi, kenakan orang nombor satu aje dia ni kan?” Roziana cubit lengan Nazrul.

“Ala mama..betul apa Rul cakap. Kira matchinglah kan sebab ni ada dua ekor ikan ni. Satu Nad, satu lagi untuk Mr Tan dia tu.”

Haaaa…lepas dia putus tunang dengan si Huzairi tu, kita kawan-kawankanlah dia. Bukan kita nak kenakan dia mama. Apa yang Nazim buat ni kira betullah. Bagi dia senyum balik. Bagi Nad ceria semula macam dulu. Asyik monyok masam macam buah mangga. Tak syoklah ma kalau tengok Nad macam tu.” Nazim menokok tambah. Walhal dalam hatinya tak siapa yang tahu. Perancangan tiba-tiba mengenakan Nad dengan Encik Tak Bernama tu sebenarnya mengharukan jadual seharian dia. Semalaman dia bersengkang mata memujuk baba. Minta nombor telefon dan pujuk rayu baba menerima Mr Tan menukang rumah mereka. Apa gila sungguh kau Nazim. Mr Tan itu bangsanya cina, Nazim. Budak lelaki yang jadi tukang rumah dan bos untuk syarikat kecil-kecilan Smart Kenway Enterprise.

Boleh tak Nazim fikir begini.
1)      Kalau jodoh Nad dengan Huzairi tu memang dah tak ada dan tak akn diikat…si Mr Tan tu sebagai galang gantinya…apa gila? Belum bersunat. Kena Islamkan. Sudah tambahkan kerja jadinya. Mati-matilah aku!
2)      Tapi kawanlah dulu kan, mana tahu Nad suka dengan budak lelaki tinggi mata sepet tu. Mana tahu lama-lama suka. Episod kenen-mengenen menjadi akhirnya. Episod tak sengaja membaca whatsapp Nad menjadi cerita rupa-rupanya.
3)      Kalau tak jadi….adakah Nad akan terus merajuk dan malas lagi joinkan aktiviti memancingnya dengan mereka berdua? Huarghhh…..Nazim telan air liur.

“Hei…nak suruh mama buat sambal ke ikan ni?” Nazrul tolak bahu Nazim.

Hehehe. Roziana menyengih. Anak-anak lelaki berdua ni memang. Tapi ikan fresh-fresh begini, buat sambal berlada memang sedap kan? Encik suami mesti suka.

“So, mama ingat nak letak nama resipi ni, Ikan berlada Nad dan Mr Tan. Hehe.” Roziana pun nakal sepesen macam anak-anak terunanya.

“Sayang mama lapan belas tingkat!” Serentak itu mereka ketawa.

***

Ni hen huai dan.

Apa kejadah pulak maksud ni hen huai dan ni? Nad gelisah. Malam ini entah kenapa dia tak boleh tidur. Pusing kanan, nampak senyum si Tan Jie Kang. Pusing kiri nampak juga jelingan si Tan Jie Kang.

You sebut nama I lima kali….I datang depan you.

Nad tolak gebar. Terus bersila dan membetulkan rambutnya. Getah rambut terus menjadi teman rambut panjangnya. Sebut lima kali datang sini? Serius? Nad mula terkebil-kebil. Kenapa ya wajah putih melepak si lelaki itu menjelma.

“Tan Jie Kang.” Nad sebut perlahan. Tarik nafas dan melepaskannya perlahan-lahan. Gila! Apa gila aku ni sebut nama dia ni?

Bibir dan hati bersatu lagi menyebut nama yang sama. “Tan Jie Kang.” Iskk…ni semua sebab perancangan abang Nazimlah ni. Huwaaaa…

Kali ketiga dia menyebut nama si lelaki. “Tan Jie Kang.”

Bulu roma Nad mula meremang. Eh, lelaki tu hantu ke? “Tan Jie Kang.” Nad tepuk bibir sendiri. Ni dah masuk kali keempat ni.

Nad pandang dinding. Tarik gebar ke dada. Mata bagaikan tembus entah ke mana-mana. Entah khayal entah kenapa. Sekali lagi untuk kali terakhir dia menyebut nama itu perlahan-lahan. Meniti dari bibir dan terus ke hati. “Tan Jie Kang.”

Dan. Macam cerita Alice In The Wonderland atau Harry Potter pula kisah dia dan Tan Jie Kang ini. Heh. Nad sengih semacam saja bila telefon pintarnya bernanyi-nyanyi. Dia segera lemparkan gebar. Bangun dan mengambil telefon bimbit.

“….Encik Mata Sepet.” Nad senyum sambil membaca nama yang tertera.

Telefon letak di telinga. Perbualan lantas bermula. “You sebut nama I lima kali ya?” Suara dia sengau-sengau sikit. Agaknya malam begini berlaku pertukaran hormon kot.

Angguk. “Eh..mana ada. Sila jangan perasan.” Nad menidakkan. Tadi angguk. Jantung entah kenapa berdebar-debar. Eh, kenapa ni Nad? Mengapa jadi begini ni?

Tan gariskan senyumnya. “Tapi I dapat rasalah. You sebut nama I lima kali.”

“Eeeee…” Nad akhirnya ketawa. Dia dah kembali bersila atas katil.

“Mungkin I rasa. Tapi kalau betulpun apalah salahnya kan.” Dia senyum. Tan berdiri pandang kaki langit yang gelap. Jemari kiri betulkan rambut panjang paras lehernya.

“You tak tidur lagi?”

Geleng kepala. Tan senyum lagi. “Belum. I tidur kejap lagi. Tapi I call ni nak cakap sesuatu dekat you. Eh..bahasa melayu I tak tunggang langgang kan?” Ketawanya bersisa.

Nad angkat kening. Senang hati mendengar suara si Mr Tan. “Okey. I faham.”

“Dari kecik I kawan dengan budak-budak melayu. Sekolahpun melayu. Kira I pandai banyak jugalah cakap melayu ni.” Tan cuba tanam tebu tepi bibir. Maniskan ayat kalau kau cakap dengan adik aku si Nad tu. Itu pesan Nazim sehari yang lepas.

Nad segera ingin tahu. Nak cakap apa pulak mamat cina ni. “You nak cakap apa?”

“Terima kasih banyak-banyaklah.” Suara Tan adjust sikit bagi sedap. Berdehem-dehem dia mengawal lantunan suara.

“Untuk apa?” Kening Nad sikit lagi nak bercantum dua.

“Memancing dengan you. Seronok sungguh. I tak pernah memancing.” Tan terbayangkan aksi akrobatik menggulung rel dan memegang joran bila pancingnya mengena tadi. Susah payah si Nad membantu. Bila tengok ikan sebesar lengan muncul dari dalam tasik bersih itu, dia rasa teruja sungguh. Bersungguh-sungguh mereka menaikkan ikan.

Nad gumam bibir. Dah pulak, ajak memancing lagi sekali. “Ohh..ok. Sama-sama.” Tapi jantung Nad dag dig dug sahaja.

“Janji tau.” Tan mula serasi.

Erk.

Tan buang undi lagi. “I tak pernah memancing. Nanti kalau memancing duduk atas sampan ke atas bot ke dan kita berdua duduk tengah tasik mesti lagi best.” Tan tarik nafas.

Nad ketawa. Amboi. Angan-angan si Mr Tan ni…tingginya. Siap duduk atas sampan bagai. “Okey. Tapi tak janji.”

“Ala…” Nadanya sayu sahaja. Tan pandang telefon sendiri. Kemudian cepat-cepat sambung perbualan. “You tak sudi ke? Iyalah…I ni budak cina. Bukan melayu. Perkauman sangatlahkan.”

“Ehh..bukan macam tu lah. Bukan.” Nad rasa serba salah. Apesal tetiba timbul isu perkauman pulak ni. Mamat ni sensitif betullah. “Apa pulak nya perkauman. You Chinese, I Malay..duduk sama-sama kat negara ni. Ada aje melayu Islam kahwin cina…india kahwin cina… Boleh apa? You makan hasil you. I pun sama duduk Malaysia. Sama rata. You bayar tol, I bayar tol. Mana ada asing-asing. 1 Malaysia maaaa…”

Tan ketawa. “Ok-ok. So?”

Eh-eh dia ni. Main so so pulak. “So what?”

“Pergi memancing?”

Ah sudah.

Nad tak tahu nak jawab apa. Mati kutu. “Youlah bagi tarikhnya bila.”

Pantas Tan menjawab. “Esok.”

“Gila!”

Sengetkan bibir. Senyum. Suka dengar Nad jawab yang dia gila. “Apa pulak gila. I tak kira… esok mesti jadi. Tadi you yang suruh I bagi tarikh kita pergi memancing. Kan? So?” Tan tak puas hati.

Eh dia ni. So so lagi.

“Apa pulak main paksa-paksa I ni. Suka hati I lah kalau tak nak. Eh-eh dia ni.” Nad garu kepala.

“Esok. Lepas I jumpa baba you ambik first payment renovation rumah you tu….kita pergi. I siap-siap tempah satu sampan.” Paksa rela. Titik. Tan malas nak pusing ayat lain.

Mamat ni macam paksa pun ya. Kemudian macam suka-suka hati dia saja nak buat itu ini. Aku ni siapa? Nad terkebil-kebil tarik nafas.

“Hei Nad…” Tan merayu hati si gadis. “Ala…keluar dengan I kejap aje.”

“Errr…”

“Errrr…no errr errr…esok. Lepas you solat Asar I tunggu kat depan pintu gate rumah you. No excuse!” Tan pula memberi jawapan.

Nad pandang telefon pintarnya. Tan Jie Kang ni sesuka hati mak ayah dia aje paksa anak baba dan mama itu ini.

8 ulasan:

  1. like 14 juta kali juga kak...hehe...

    BalasPadam
  2. mcm ada bebunga cinta je...haha

    BalasPadam
  3. bestnye kak...suka

    pay2 sambung ya >_<

    BalasPadam
  4. Haha..sweet jew, anak lelaki dgn mama kenakan nad...nakal tahu

    BalasPadam
  5. hahahahasweet gak si mr tan ni haha ada taman bunga siap rerama lagi ... eh ada buih2 cinta lah .. muka si nad plak berseri2 :) ... sila up lagi best ...:)

    BalasPadam
  6. sukanya.......teruskan usaha mr.T heheeeee

    BalasPadam
  7. Waaaaa......mr tan nakk ikut nak ikut mancinggg!!!!!!!

    BalasPadam