Pages

16 Mei 2013

Mr Tan 6




“I tak pernah pergi memancing tau.” Tan terus meneroboskan diri masuk dalam kereta comelnya. Tadi pun tergesa-gesa dia membersihkan kereta yang selalu ibunya kata macam sampah ini. Dia akui sendiri yang dia memang pemalas. Pemalas tahap empat belas kata mama. Ala, dia pun tak nak jadi hipokrit sebenarnya. Malas sikit aje mama. Bukan malas banyak pun. Nad baru sahaja jadi kawan dengan dia. Kalau Nad boleh berkawan dengan dia dan sekarang ini menerima pelawaannya untuk pergi memancing dia dah syukur sangat-sangat. Kalau Nak pun bising-bising komplen fasal kereta dia ni, memang sahlah Nad ni seorang perempuan macam mama. Kalau diam buat buta kayu tu ada masalah mata pun ya. Haha. Tan senyum sambil bersiap sedia menadah telinganya.

“Habis, yang kita pergi tiga hari lepas tu apa?” Nad betulkan duduk. Hidung macam bau sesuatu. Mata dia mencari-cari bau yang kurang menyenangkan. Eeee…bawah punggung dia ada kertas bertimbun pulak. Nad segera angkat punggung. Alihkan kertas ke belakang. Mata rasa semak tengok pemandangan kereta Tan. Baju ada dua tiga helai berlonggok. Rasa macam nak saja dia kemas kereta budak Tan Jie Kang ni.

Tan sengih. Enjin dah bersiap sedia. Kereta comel miliknya ini akan terus meluncur laju. “Itulah kali pertama I memancing. Seumur hidup tak pernah, Nad. Sumpah!” Tan mula turunkan brek tangan, tekan minyak dan berdesup meninggalkan Nazim yang jadi pengiring rasmi Nad. Nazim melambai-lambai dari depan pintu pagar rumah banglo mereka. Ekor mata Tan pandang Nad yang macam tak selesa. “Ohh…bau tak best yang sedang you bau ni bau stokin I. Lupalah nak basuh. Orang bujang kan?”

Rasa nak termuntah Nad mendengar. Dia tepuk dada perlahan-lahan. Nak saja dia buka hidung luas-luas. Nad terus menurunkan cermin tingkap kereta. Berpusing-pusing tangannya. Terus hala wajah ke arah angin yang sedang berpusing sederhana. Leganya rasa. Macam baru lepas dari seribu kelegaan. “You ni pengotor tau tak. Ya Allah.”

Tan ketawa. Gelengkan kepala dengan telatah Nad. “Haiyaaa..bukanlah. Bau besi karat bercampur dengan bau kereta I ni. Bau dia kejap lagi hilanglah.” Tan jeling Nad. Muka buat ala-ala kesian.

“You jangan nak menipu I lah Tan. Eee..pengotorlah. You ingat I ni tak pandai bau ke?” Nad jelirkan lidah.

Tan ketawa lagi. Dia tambah lagi perisa bau keretanya. “Bau baju I kat belakang tu pun sama. Kira tambah bau stokin, bau baju dua tiga helai sebab menukang dan bau besi karat. Kira sedap apa bau haruman dalam kereta I ni. Apa pulak pengotornya?”

“Eeeeee…..iyakkkk!” Nad menjerit nyaring. Terus jeling Tan yang sedang mengekek-ngekek ketawa. Memang perempuan. Sebijik macam mama.

“Dahlah you paksa I keluar dengan you. Memancinglah, apalah. Lain kali kalau kereta you macam ni punya busuk…you jangan harap I nak masuk join you memancing. Baik duduk dalam bilik dan study!” Nad tepuk-tepuk dashboard kereta. Cuba onnkan radio pula.

“Radio dah rosak.” Tan dah kejung sebab kena marah dengan Nad. Perempuan ni dah terlebih mesra marah-marah aku itu ini. Nad ni kenapa?

“Duit banyak, tapi……kedekut. You esok pergi betulkan radio you ni. I nak dengar radio.” Nad dah rasa nak marah. Eeee budak Tan Jie Kang ni. Radio pun rosak. Miskin betullah dia ni.

Tan angkat kening. “Iyalah…iyalah. I betulkan esok.”

“Kereta you ni?” Nad beri arahan. Suara maksimum sampai gegendang Tan Jie Kang berdengung-dengung.

Sambil putar stereng. Tan mengikut sahaja arahan ‘kawan’ barunya ini. “Iya-iya. Nanti I kemaskan. Jangan bising-bising boleh tak? Duduk diam-diam.”

“Ingat ya.” Nad bagi arahan sambil jeling Tan. Hembus nafas dan rasa kembali stabil selepas menyedut angin. “You kalau kereta semak, kotor dan busuk macam ni, jangan harap I nak you yang renovate rumah baba. I bising ni bersebab. Sebab kereta you kotor. Macam mana you nak ada awek? Eeee…”

“Baba you dah bagi duit pun. Takde sape boleh halang I. Kalau sebut fasal awek, I dah awek pun. Dia sayang I. Dan dia pun bukan mata duitan dan mata suci bersih macam you.” Tan sengih.

“I tak akan ikut you memancing. Eeeeee….pleaselah. I tak hingin ada pakwe macam you ni. Baik you bersihkan dulu kereta comel you ni dan baru boleh mengurat I. Awek you tu malang betul! Huh!”

“Tapi sekarang you kena ikut pun kan? Dah ada dalam kereta. Jangan mengada-ngada. Esok-esok I kalau ajak pun belum tentu you nak ikut. Sementara mood you baik ni, baik I ajak.” Tan pusing stereng. Jalan tidak sesibuk mana. Jadinya boleh sampai ke tempat yang dituju dengan cepat. Kedengaran dia ketawa kecil. Kelakar pulak melayan si Nad yang boleh tahan membebelnya ni.

Nad diam sambil tarik lagi nafasnya. Mata melilau ke bawah. Jangan ada lipas sudah. Ada yang tercicir tepi jalan raya nanti.  Tan sekali lagi menghangatkan suasana. “Tapi awek I untung apa  berboyfriend kan I.”  

“Untung?” Nad jelirkan lidah. Menyampahnya dia ni. Berlagak. “Untung apanya. Perasan.”

Tan ketawa. Terus fokus pada pemanduannya. Betul-betulkan snow cap dan rambutnya. Beberapa minit yang sepi dan akhirnya mereka sampai ke kawasan tasik luas menghijau. Port memancing yang terbaik untuk Nad. Dua jam sebelum tadi, dia dah contact pemilik tasik buatan yang cantik ini. Siap tempahkan sampan untuk mereka berdua sekali.

Hingga akhirnya kaki menjejak tanah. Berjalan berdua perlahan-lahan mencari tempat letaknya sampan. Joran, rel, baldi dan segala macam benda gigih di bawa mereka berdua. Angin menjadi teman. Sederhana alunannya.
Nad hentikan hayunan kakinya. Pandang Tan. “You tahu berenang tak?”

Tan telan air liur. Budak ni, memang suka mengejutkan jantung.  Geleng kepala. “Tak!”

Nad ketawa. Kahkahkah.  Ah, Tan buat muka bengang. “Kenapa you ketawa?”

“Sebab kalau you tenggelam. I pun tenggelam sekali!”

Tan Jie Kang rasa nak picit-picit hidung mancung Nad. “Porah!”

***

“Eh, you sewa sampan cantik siap beropol-ropol ni untuk kita? Kita bukannya nak honeymoonlah Mr Tan oi. Kita ni nak memancing ajelah.”

“Iyalah. Kenapa? Awak tak suka ke?” Muka Tan serius pandang Nad yang tersengih-sengih dalam sampan. Si Nad ni mesti dia gelakkan aku sebab sampan ni ada ropol-ropol. Kan? Nad mainkan peranan jemarinya. Betulkan rel dan joran dipasang dengan umpan.

Bushhh….mata kail terus dicampak masuk ke dalam tasik.

Selepas selesai dengan tugasnya, Nad alih bola mata. Mata menikam hidung sederhana milik Tan. Tan terkial-kial letakkan umpan. “Ehh..bukanlah I kata I tak suka. I suka sampan ni.” Nad pandang tasik yang menenangkan. Tapi sebenarnya hatinya sedang menggeletek ketawakan Tan yang boleh tahan kelakar.

Kemudian Nad larikan kembali anak matanya ke arah jemari Tan yang masih tidak mampu selesaikan tugasannya. Duduk pun sebelah menyebelah. Jemari Nad meliar. Menarik joran dari jemari runcing Tan. “Sinilah I buatkan.”

Tan senyum. Hulurkan jorannya. Umpan beberapa ekor cacing dalam baldi comel senang sahaja dicapai oleh Nad. Dia meneliti Nad yang tekun membelek cacing dan mata kail miliknya. Seminit memerhati. Akhirnya lengkap. Rel berbunyi-bunyi. Nad senyum puas sebab akhirnya dapat memancing. Hobi gilanya ini memang sah-sah diwarisi dari kedua-dua orang abang kandungnya itu.

“Betul you suka sampan yang I sewa khas ni?” Tan dengan sekali hayun, membawa umpannya jauh ke dasar tasik. Dia tahu Nad ketawakan sampan yang beropol-ropol ni. Sekejap lagi, basahlah kain warna hijau ni. Atas sampan, siap ada meja kecil letak air sirap pulak tu. Mestilah Nad ketawa guling-guling tengok hiasan sampan ni.

“What?”

Sengih. Dia pandang Nad. Entah kenapa mereka dah jadi baik disebabkan whatsapp abang Nazim. Ajaib betul. “I tanya….betul ke you suka sampan yang I sewa untuk kita ni.”

“Ohhh….” Nad angguk. Sengih. Tahan ketawa sambil jeling meja kecil beralas cantik. Ada air sirap. Tak menahan betul si Tan Jie Kang ni. Hahaha. “Errr…kenapa you tak sewa sampan yang siap ada aircond sekali?”

“Eee dia ni. Melampau betul!” Tan kembangkan hidung. Mengejek Nad yang sedang mengekek-ngekek ketawa.

Aktiviti memancing berterusan. Nad dan Tan. Tasik membiru dan menghijau. Nyaman. Sesekali burung berkicau-kicauan. Sesekali Nad akan mengekek-ngekek ketawa. Tak habis-habis geli hati dengan Tan yang serba surprise sampai sampanpun diropol-ropolkan macam langsir.

Tan sesekali menjeling geram. Eeee...

“You nak pakwe yang macam mana ek?” Tan juihkan bibir. Memecah kesunyian mereka berdua yang masih belum mendapat ikan.
“Handsome.” Spontan Nad menjawab. Dia sengih lagi geli hati. Malas nak menimbang soalan-soalan spontan dari kawan barunya ini.

Tan jeling Nad. “Lagi?”

“Tinggi!”

“Ohhh…lagi?”

“Gentleman.” Nad entah apa menjawab sahaja. Bukan difikir apa-apa.

“Macam I?”

“Please!” Nad teguk mineral water.

“Okey…lagi-lagi.”

Malas nak fikir. Nad fokus memancing. Tapi bibir menjawab. Senada. “Have a good sense of humor.”

“Lagi?”

“Romantic!”

Tan Jie Kang telan air liur. Nad terus pandang jorannya yang masih belum mengena ikan.

“Ada lagi?”

“Loyal!”

“Semua tu ada kat saya. Kan?” Tan terus berdiri tegak atas sampan. Sampan bergerak-gerak. Nad memusingkan kepala. Tengok Tan dah berdiri tapi badannya stabil tak stabil. Dan joran Tan tiba-tiba disentap ikan.

“Eh-eh…berat ikan ni. Tolong…tolong!” Tan rasa sebak sebab ikan sudi menikmati umpannya. Macam ajaib. Ada rasa seronok pula menggebu-gebu seluruh jiwanya kini. Dia ketawa sampai pecah isi langit.

Ah, sudah! Nad terus bangun. Meluru bersebelahan Tan. Capai joran Tan yang tidak mampu mengimbangi kedudukan mereka berdua. Nad terus mencampak jorannya ke bawah. Gelas di atas meja kecil terus jatuh.

“Hei-hei. Hei Tan!”

“Nad…tolong I.” Joran sudah berlari arah. Mengikut kekuatan ikan yang mengasak mereka.

Disebabkan takut dirinya terjatuh, Tan terus memaut pinggang Nad. “Hei-hei….” Nad terkejut beruk. Sampan bergerak-gerak. Pantas – Nad mahu menolak. Semakin ditolak, Tan terus mengasak. Dia mana tahu berenang. Kalau betullah kata Nad, harus mereka berdua mati kerana lemas. Kerana menolak lengan Tan yang memaut pinggangnya, tubuh Nad terus sukar diimbang. Kaki Nad juga tidak mampu bertahan. Sebelah tangan menarik joran dan kini sedang menolak pula Tan Jie Kang yang penakut.

Bushhhh! Nad jatuh. Jatuh masuk ke dalam tasik maha luas.

“Naddddd!!!!”

“Nadddddd!!!!”

Sebab kalau you tenggelam. I pun tenggelam sekali

:::Siapkan YT, DCHS, NDJ:: Harap-harap semua siap...Maaf semua mss lambat sebab momentum hilang berterabur...hehe:::

7 ulasan:

  1. Tanpa Nama17/5/13 07:54

    hero novel paling x tahan. asal mr tan mcm ni perangai dia? siap stokin dlm kereta. kehkeh. apa jadi kat nad? apa jadi?

    BalasPadam
  2. apa jd tu dua2 tenggelam....next n3 timbul kn hehe tq dihah

    BalasPadam
  3. Tanpa Nama17/5/13 09:17

    pehhhhh...cam drama tv lak kena tunggu sambungan.
    cepat arr sambung....berdebar2 nie.
    -pn mal-

    BalasPadam
  4. Tanpa Nama17/5/13 10:09

    tak boleh blah hero dia. haha.
    apa jadi? apa jaidi pulak kat Nad?
    -sri

    BalasPadam
  5. tan yg sengal..terus pandai berenang sb terlalu panik nak kena slmt diri..ada ke kes cmtu.(mybe aku je kot.Alhamdulillah.)..hahaha

    BalasPadam
  6. Best....
    Tajuk kurang menarik lah sis....
    Nasib baik ceritanya best.... #^_^

    BalasPadam