Pages

24 Jun 2013

Mr Tan 9

Hachemmm.....Mr Tan 9 kembali. He he. Dia memang hey hey hey....#tetiba rindu dengan Joe dan Mawar. He he he.

Jom layan sambil makan nasi ayam dan milo ais di depan mata. Sedakkknyaaa...



Nad terkebil-kebil pandang Tan Jie Kang yang hulurkan i-phone baru. Siap begnya sekali. Segala macam pakej yang memang tersedia dah masuk dalam beg. Tan sengih…siap kenyitkan mata, “Haa..ambik aje lah. Tak payahlah buat muka blur-blur segan macam gitu.”

Nad sunggingkan bibir. Tawa meletus akhirnya. Ambil beg kertas yang dihulurkan Tan. “I ingat nak meloncat-loncat kat kedai ni. Tapi nanti takut you terkejut pulak kan?” Nad pandang Tan dengan rasa terharu. Betul sungguh dia ni menggantikan i-phonenya. Haihlah, Tan!

“Apa salahnya kalau you nak meloncat-loncat. I okey apa.” Tan sengih. Lepas hulurkan duit membayar ‘hadiah’ untuk kawan barunya mereka terus angkat punggung.

Tan masukkan jemari ke dalam kocek seluar. Cari kunci kereta dan mereka mula bergerak ke destinasi seterusnya. “Eh, kita nak pergi mana lepas ni? Makan?” Nad mula tidak segan bertanya. Jemari dia tangkas membuka pintu kereta. Ikut sama bergerak macam Tan Jie Kang. Entah bila dah selalu berjumpa dan berbual-bual, dia makin serasi dengan kawan barunya ini.

“Iyalah Nad, I lapar ni. Kita makan nak?” Punggung henyak kerusi. Nad dah menerobos masuk sekali ke dalam kereta.

“Okey..boleh je.” Nad tengok jam di dashboard. “Tapi I ada kelas tanam pokok petang nanti. Jangan lambat.”

Tan pulas kunci kereta. Enjin mengaum. Pandang Nad. Dahi berkerut-kerut. Tanda soal menerjah kepala. “Tanam pokok?”

Nad senyum. Angguk. Tarik seat belt. “Nanti I nak bukak taman orkid, bukak taman bunga ros atau bukak taman bunga tahi ayam.”

“Ohh..then nanti you bolehlah bukak satu kolam ikan comel untuk I datang memancing dengan you. Okey?” Tan rasa mula menghirup udara segara dengan telatah Nad. Wajah ceria Nad sebeginilah yang selalu dia perhatikan dahulu semasa menjengah ke kedai mamak dengan Udin dan Jen. Sesekali menjeling Nad yang sedang makan-makan dengan Huzairi sudah cukup menyenangkan hati.

Nad angguk. “Boleh. Tapi you kena bayarlah. Satu jam memancing lima puluh ringgit.”

“Perghh..mahalnya. Mencekik namanya tu.”

Ha ha ha. Nad ketawa. Mana mungkin dia control ayu lebih-lebih lagi dengan Tan Jie Kang ini. Sisa ketawanya tiba-tiba terus mati bila Tan di sebelahnya terus ambil beg kertas mengandungi i-phonenya. “Eh-eh…you nak buat apa ni?”

“Bak sini sim card baru you tu. I nak tukarkan sekarang. Senanglah nanti.” Jemari Tan beria-ia menggamit meminta sesuatu dari Nad.

“Senanglah nanti apa?” Nad sambil bersoal jawab, terus ambil sim card dalam kocek seluar jeansnya. Lepas tauke kedai memeriksa kandungangn i-phonenya, install entah semua jenis keperluan yang wajib ada dalam i-phone, Nad terus minta cabutkan semula sim card barunya. Siap dibalut kemas sim cardnya.

Tan sambil tunggu enjin keretanya panas, terus laju membelek iphone Nad. Jemari tangkas macam dah sebati melayani karenah i-phone. Sim card yang dihulurkan Nad terus dia ambil. Buka, masuk. Entah tekan apa…buat itu dan ini. Macam pro! “I dulu kerja kedai telefon. Jadinya kerja-kerja ni dah hujung jari aje.” Tan senyum. Nad memerhati penuh minat. Eleh, macamlah dia tak tahu nak guna iphone canggih ni. Tunjuk terror lah tu!

Tan tarik nafas. Pandang Nad di sebelahnya dan angkat i-phone. “Siap!” Dia renung mata Nad. “I dah masukkan sim card you. Then I dah save nama I dalam iphone you.”

Nad cuba mengambil, tetapi sekali lagi Tan membawa iphone ke dalam genggaman jemarinya.

“No…” Tan buka aplikasi camera. Gelengkan kepala.

“Apa pulak ni. Bak lah sini. You dah bagi I free, lepas tu main minta-minta balik. Eee, buruk siku betul!”

“Kita ambik gambar dulu. Just you and me.” Tan terus tarik bahu Nad. Sekelip mata, tanpa dipinta dan tanpa persetujuan Nad. Wajah mereka berdua sudah tersedia. Rapat. Tan siap gumamkan bibirnya dan Nad dengan muka blur-blur ayam tak bersetuju.

Klik!

“Youuu!” Nad cuba sekali lagi mengambil iphone dari jemari Tan. Tan mengekek-ngekek ketawa sambil gelengkan kepala dan sandarkan tubuhnya ke kerusi kereta. Dia serius semula. Sambil itu mulutnya membebel. “You jangan delete gambar kita berdua ni ya. I dah save.” Tan mengukir senyuman.

Jantung Nad berdebar-debar. Jantung juga rasa nak terlompat keluar sebab terkejut Tan mengambil gambar mereka berdua. Sah-sah bukan dengan persetujuannya. “Okey…nah! I save nama I Tan Jie Kang. Sebut lima kali macam biasa, nanti I datang. He he he.” Tan hulurkan iphone Nad.

Nad ambil cepat-cepat dan menjeling Tan. “You paksa-paksa ambik gambar….” Belum sempat habis cakap, Tan potong bebelan Nad.

“Ala…seronok-seronok. Bukan I ada gambar dengan you pun. Nanti tetiba you rindu ke…boleh you bukak dan tengok banyak-banyak kali. I dah send picture tu kat iphone I.” Tan mula mahu menggerakkan kereta comelnya.

“Sesuka hati aje dia ni. Huh!” Nad jeling Tan yang sedang tersenyum kacak.

Dingin. Lepas adegan bergambar tanpa keinginan itu, mereka berdua keras kejung macam kena arus elektrik. Tan walau diam, sesekali menjeling Nad dan ukirkan sengihan mahalnya. Wajah cemberut Nad sesekali menghiasi tubir matanya.

Sehingga iphone Tan menyanyi-nyanyi minta diangkat. Sambil membawa kereta comelnya, dia gigih menyeluk poket seluar jeansnya dan mengangkat. Buat loudspeaker. Tan buat-buat tak peduli dengan Nad di sebelahnya.

Haaa..sudah! Nad kaku mendengar perbualan Tan yang langsung dia tidak faham. Kot ya pun, cakaplah bahasa melayu. Tapi sesekali suara Tan terbit juga bahasa ibundanya itu. “Haiya….iya maaa..iya maaa…”

Sambung lagi membebel dalam bahasa kebanggaan Tan.  Haiya iya maa iya maaa tu pun entah apa, dia tak faham. Tan nampak serabut, dahi berkerut-kerut. Terdengar pula Tan memberi arahan. “Haaa..you belikan I nasi ayam.”

“Eh..bukan-bukan. Haiya..beli kedai melayu maaaa. Milo ais dua!” Tan beri lagi arahan dengan bahasa melayu. Nampak macam kusut masai hidupnya bila berbual-bual sambil menjerkah orang yang memanggil.

Si pemanggil berbahas lagi dengan bahasa cina. Entah tagalog ke, kantonis ke, Nad langsung tak faham sepatah haram.

“I dengan kawan I ni.” Tan menjawab sambil bawa kereta. Nampak sungguh macho sebab sambil dia jawab telefon secara loudspeaker,sambil pusingkan stereng kereta, sempat pula dia menjeling aku kan? Ceh…Nad menjeling Tan yang setia menjawab soalan-soalan dari lelaki cina mana. Entah kenapa dia gariskan senyuman melihat Tan sebegitu rupa.

“Iyalah, sebab dia melayu maaa…mana boleh bagi makan kedai biasa kita beli tu. Okeylah-okeylah, I datang ni. You tunggu sana.”

Tan terus fokus memandu. Makin laju kereta comelnya membelah jalan raya sampai Nad langsung tidak berani mahu bertanya.

“Errrr….” Lagu Celine Dion pula bertukar masuk ke dalam gegendang telinga. Merdu. Tan nak bawa aku ke mana pulak ni? Yang sebut nasi ayam dua dengan milo ais tu untuk apa pulak? Adeii..harus aku blur-blur ayam dengan perancangan tergempar Tan Jie Kang ini.

Nad bawa bola matanya memandang Tan. “ Kita nak pergi mana ni? Makan kan?”

Serius. Tan pusingkan stereng kereta. Senada jawapannya. “Denai Alam. Pemilik rumah tu bising-bising ada benda yang mereka tak puas hati lagi. Siling kapur tu entah I lupa suruh budak-budak I settlekan.”

Denai Alam? Shah Alam sana tu…jauh ooo! Gila apa Tan Jie Kang ni. Siling kapur? 

Serentak itu dia toleh, memandang lelaki berdarah cina. “Hei hei…I ada kelas. Habis pukul berapa you nak hantar I balik ni? Joran pun tak beli lagi ni.”

“Esok. Esok kita beli joran you tu okey. I nak cepat ni. Puan Am tu dah bising-bising.” Nadanya rendah, minta simpati. Kaki tekan minyak sepuas hati. Nad pasrah dan menyerah. Oh meggi! Oh makaroni! “I janji, lepas settle semua, I hantar balik you pergi Serdang. Universiti you tu tak lari mana pun kan?”

Nad rasa nak sekeh-sekeh kepala Tan Jie Kang.  Tan di sebelah entah kenapa rasa suka hati. Rasa mahu meloncat tinggi sebab Nad akan menemaninya ke Denai Alam.

***

Mana Tan ayun kaki, dia turut sama mengikut. Nad akan teguh berdiri menemani Tan yang dimarahi itu dan ini. Sekejap mereka naik ke atas rumah teres dua tingkat cantik yang siap direnovate oleh Tan dan kawan-kawan. Sekejap mereka pergi ke bilik. Sekejap kemudian turun balik ke dapur. Tan pula diam sambil terangguk-angguk dengar arahan Puan Am dan suami. “Ni you lupa ke nak bagi cat. Ada lubang kat atas bilik air ni.”

Tan sengih. Pandang Jimmy. “Haa..ya ya, ni I lupa. Sorry puan.”

Puan Am sesekali menjeling entah perempuan mana yang diangkut oleh si kontraktor pilihannya. “Iyalah, you cakap sorry-sorry. Nanti you betulkan. I nak tengok balik dah you kena betulkan cepat semua yang I komplen kat you ni Tan. Jangan semberono aje. I bayar you ribu-ribu tau.”

Angguk. Macam cerita jepun. “Okey puan. Sorry puan. Nanti I suruh Jimmy betulkan.”

“Haaa…gril tu. I dah kata I tak nak macam tu.”

Tan garu kepala. Angguk lagi. “Okey-okey. Nanti I discuss dengan Lee. Dua hari lagi I gantikan gril tu ikut yan you emel kat I tu. Jangan risau puan.”

Nad terkebil-kebil. Rasa nak semput aje mendengar bebelan dan rungutan pelanggan rumah yang telah siap ditukang oleh Tan. Ishh puan Am ni, cerewet ya amatsssss! Akhirnya dia berdiri sahaja belakang Tan. Sesekali Jimmy tertoleh-toleh memandang dia. Dua minit, lepas Puan Am beri amanat terakhirnya, Jimmy keluar entah ke mana.

Bosan menantikan Tan dimarahi Puan Am, Nad segera bawa diri. Rumah ini masih berhabuk. Masih proses pembinaan dan hanya saki baki kerja Tan harus diselesaikan. Dia amati struktur rumah ini. Cantik. Kemas sahaja cara kerja Tan dan kawan-kawannya.

Jimmy dari luar bawa dua beg plastik. Hulurkan segera untuk Nad, “Ini Tan pesan suruh bagi kat you. Nanti you makanlah amoi. I kena balik dulu. Cari Lee settlekan gril pulak. Tan dah whatsapp I suruh cepat cari Jimmy.”

Terkebil-kebil Nad. Akhirnya dia faham sendiri. Nasi ayam dan milo ais ini adalah untuk mereka. Okey, pasrah betul jadual hidupnya untuk hari ini. Nad mengambil makanan yang tersedia dalam beg plastik. Memandang Jimmy yang terkocoh-kocoh menuju ke kereta dan memecut pergi. Akhirnya dia berdiri sahaja di ruang tamu rumah yang masih berdebu ini.

Tan..cepatlah… Saya dah lapar ni!

Nad memerhati entah kali keberapa ruang tamu ini. Kaki terus ke dapur. Membasuh tangan di sinki. Puan Am suaranya makin mendekati. Gegendangnya menerima arahan dan segala amanat Puan Am kepada Tan didengari sendiri. Tan asyik jawab..baik puan…baik puan…sorry puan…. Kadang-kadang Tan melawan juga sebut entah apa benda yang dia tidak berapa nak faham.

Sehingga enjin kereta mewah Puan Am memecut meninggalkan mereka di dalam rumah sedang diperbaiki ini. Nad menoleh bila mendengar bunyi helaian surat khabar. Mengigit-gigit gegendang telinganya. Tan garu kepala. “Sorry….so jom kita makan. Saya dah lapar.” Matanya pandang beg plastik yang dipenuhi dengan bekas berisi nasi ayam. Sebelah kiri, Nad sedang memegang erat milo ais kegemarannya.

Dia macam memahami. Mengikut sahaja punggung Tan membawanya naik ke atas. Masuk ke dalam sebuah bilik bersih. Sesekali mata Nad menjengah seluruh kawasan bilik ini.

“Bilik ni yang dah bersih.” Tan hamparkan helaian surat khabar dekat dengan dinding. Dia mara ke arah Nad yang setia berdiri. Mengambil nasi ayam. Tan terus duduk bersila atas suratkhabar.

“Kita makan kat sini. Dalam bilik ni ? Alas punggung dengan surat khabar aje?” Nad sengih. Nampak menarik bila Tan mula membuka bekas berisi nasi ayam.

“Ha’a.” Tan tepuk-tepuk suratkhabar di sebelahnya. Ruangan khas untuk Nad tersedia. “Sorrylah. Benda urgent macam ni, saya tak sangka pulak terjadi. Kita makan kat sini pun okey kan?”

Nad automatik melangkah. Jatuhkan punggung ke sebelah Tan. Betul-betulkan seluar dan Tan seperti biasa, bukakan bekas berisi nasi ayam. Aromanya meresap ke dalam hidung. Sedapnya. Perut sedang lapar memanglah akan terasa semua sedap. Milo ais disandarkan ke dinding. Tan siap-siap mengikat plastik milo air agar tidak jatuh melimpah ke bawah.

“Okey. New environment.” Nad sengih. Sambil itu menyambut bekas nasi ayam yang sudah terbuka. Dia mula berdoa dan menjamah seadanya. Ohh…sedapnya.

Paling terkesan, bila tiba-tiba Tan dekatkan tubuhnya ke sisi Nad, ambil ayam dari dalam bekasnya sendiri. Sebelum makan, dia hulurkan kepada Nad, “I tahu you lapar…you ambil ayam yang ni. I makan sikit pun okey.”

Ayam diletakkan perlahan ke dalam bekas makanan Nad. Tan senyum. Terus dia makan sambil sengih kacak. Okey, Nad terpaku. Huzairi langsung tidak sebegini macam Tan. Jauh sungguh beza perangai masing-masing.

Kenapa tiba-tiba ada perbezaan dan dia semakin nampak jurang antara dua lelaki ini? “You makan sampai habis. Sekejap lagi I hantar you balik Serdang. Kalau tak cukup, nanti I belikan lagi. Okey?”

Nad terharu. Dia makan dengan penuh berselera. Angguk dan kedinginan bilik ini terus menghambat jiwanya untuk merasa erti persahabatan dengan seorang lelaki berbangsa asing. Tan Jie Kang. Tan Jie Kang. Tan Jie Kang. Tan Jie Kang. Tan Jie Kang.

Seru nama I lima kali. Nanti I datang. Heh. 

13 ulasan:

  1. Tanpa Nama24/6/13 14:33

    suka dan sila sambung. boleh x req seminggu dua kali. tanjiekang handsome.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tan jie kang hensem...he he. nanti saya sambung lagi ya

      Padam
  2. sweetnyeee Mr. Tan nie.... suka3.
    Apa khabar Joe & Mawar ek? Rindu gilerrrr ngan dorng berdua. Jimmy tu beli nasi ayam Mawar ke??

    BalasPadam
    Balasan
    1. joe dan mawar sihat sokmo. he he. JImmy beli nasi ayam Mawar tu. untuk Nad kesayangan Tan. tettt..

      Padam
  3. alahai romantiknya pak cik ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. pakcik tan lomantik..hahaha

      Padam
  4. Ok....nak cari boypren cina laaaaa kahkahkahkah..... so lomantik.......

    BalasPadam
    Balasan
    1. haipppp! tak boleh. tak boleh. ha ha

      Padam
  5. Kalau kita yang seru nama Tan Jie Kang tu,agak-agak dia datang tak...hehehe.... #^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau datang betul2, siapa susah nanti? he he

      Padam
  6. Tanpa Nama25/6/13 08:17

    Bestla cite ni, tiap ari tggu n3 br. harap writer klu blh seminggu n3 dua kali,,,,,please.tq writer

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyaallah tunggu ya saya smabung lagi.

      Padam
  7. Tetibe jatuh hati kt tan..dh x igt abg zain..kikiki

    BalasPadam