Pages

26 Disember 2013

Maleq Rafie Special Entry II

Haih susah hati tak siap-siap lagi. Sikit aje lagi. Nah sikit teaser untuk semua kesayangan saya. Tajuk novel saya tak pasti apa. Tan Jie Kang ke? No. No. Maleq Rafie? No. No. No. Nadratul Nisa' ...Love Story? dah bunyi omputih ada kena jawab macam-macam nanti. Haha. Sila senyum banyak-banyak atas kesudian saya menepek sikit teaser terhangat di pasaran. 

 
‘Nad tak pernah cintakan abang. Sekelumit pun tak. Dan kalau abang nak tahu..’

Suara dan kenangan yang banyak mematangkan hubungan mereka berlagu-lagu. Maleq terketar-ketar sambil mengambil wuduk. Air matanya menitis-nitis. Entah kenapa dia rasa sendiri. Dia rasa sepi tanpa cinta yang hakikatnya berhak hanya untuk dia seorang.

Nad cintakan orang lain. Bukan abang.’

Dia sudah himpun cinta untuk Nadratul Nisa’.
Dia sudah suburkan kasih sayang untuk isterinya nan seorang itu.
Kalau semua punah hanya kerana gambar yang dia saksikan itu, dayuskah dia?
Dia sudah tuluskan hati untuk mencintai Nadratul Nisa’. Malah isterinya dari hari ke sehari sudah mengaku menyintainya.

Kalau hanya dari bibir isterinya, bolehkah dia percayai? Hati isterinya apa yang terselindung? Apa? Apa?

Sambil air mata membasahi pipi, dia mengangkat tangan. Doa usai berwuduk berlagu syahdu. Kaki perlahan-lahan menuju ke sejadah yang sudah terbentang. Maleq mencapai kopiah putih yang santun terletak di meja kecil hotel. Kopiah sudah melekap di kepala. Jemari perlahan-lahan mengesat lagi air mata. Semakin lama, hati semakin sayu.

Dia berniat. Ikhlas. Mujahadah melawan bisik syaitan. Dia tepis rasa sedih dan hibanya. Sudah-sudahlah Maleq. Itu kan gambar ‘lama’ Tan Jie Kang dan Nadratul Nisa’. Dia pujuk hati nan lara. Seorang lelaki boleh menangis begini, alangkah bodohnya kau Maleq.

Maleq pejamkan mata. Mengusir hiba.

“Allahuakbar.”

Sayu. Air mata dia entah kenapa menitis lagi. ‘Kenapa bukan aku yang menjadi pertama dihati Nadratul Nisa’?’ Ya Allah. Ya Allah. Ya Allah.

Solat sunat terhenti lagi. Sudah berkali-kali dia berwuduk. Sudah berkali-kali dia mengangkat takbir. Maleq terus menjatuhkan tubuh. Lutut bertemu sejadah. Tangisnya menikam lubuk hati. ‘Kenapa bukan aku ada sejarah dan kenangan denganmu wahai isteriku?’

06 Disember 2013

Mari anyam kenangan

Mari anyam kenangan dengan saya. Boleh temui saya dan rakan-rakan penulis Karya Seni & Penulisan2u. Pilih tarikh dan serbu PWTC.

Jadual 'Mardihah' pada 11.12.2013. Hari Rabu, Jam 2.00 petang hingga 4.00 petang. Masukkan Mr Pai Epal dalam beg. Jumpa saya di sana dan kita sama-sama mengukir senyuman.

Saya pilih 11.12.2013 sebab Selangor cuti. :)  Mulanya segan nak pergi, tapi atas tiket meraikan penerbit dan meraikan pembaca juga mahu bau buku. Oh ya, rindunya nak tepek cerita di dalam blog sendiri. InsyaAllah, Januari 2014 saya akan mulakan manuskrip baru. 
Doakan 'Nadratul Nisa', Maleq Rafie dan Tan Jie Kang@Akhtar siap Disember ini. Maaf, November tak sempat saya siapkan. Maklumlah akhir tahun datang dengan banyak proses baru dengan kerja-kerja baru. 

Tunggu teaser comel saya mengenai Akhtar. Hehe.